08-12-05

27. Schaamte

Deze tekening (alsook enkele andere uit de “Palimpsest”-reeks) werd met schuurpapier “bewerkt”. Dat is, voor een tekening, een wreedaardige behandeling. Nog nooit ben ik zover gegaan om iets wat ik zelf heb vervaardigd op die manier weer te vernietigen. Niemand zal ooit weten hoe de tekening er voorheen uitzag. Dat is ook niet belangrijk. Het is zoals ze er nu uitziet wat telt. Dit is de tekening die er moest zijn, niet de vroegere. Dat schijnt niemand te deren. Er is geen spijt bij de kijker om wat er was. Misschien wel om wat er is, maar dat betreft dan allicht niet de tekening zelf, maar de verloren tijd en moeite om er kennis van te nemen: “dat ik hier kostbare minuten aan heb verspild!”. Niet zo wanneer je het hebt over je eigen gevoelens van spijt. Dan schiet het gemoed vol met ergernis die men de moeite waard vindt om te ventileren. Dan wordt er je verweten je te wentelen in zelfbeklag. Het lijkt plots even gênant als plassen in het openbaar. Wat is er zo onhebbelijk aan spijt hebben? Of liever, om te laten zien dat je door spijt wordt verteerd. De herkenning is wellicht te groot. Zou er ook schaamte zijn aan spijt?

11:34 Gepost door William | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

schaamte Ik heb geleerd om voorzichtig om te springen met een man die niet van zijn penis houdt. Om wantrouwen te koesteren jegens de talloze manieren - lichamelijk en geestelijk - waarop hij zal gaan compenseren. Geld, literatuur, bloemen, poëzie, beloften, aanzoeken en vaardig beffen zijn een aantal van die omtrekkende bewegingen waaraan ik ben blootgesteld. Maar uiteindelijk is er altijd sprake van de nieuwe kleren van de keizer, en vroeg of laat komt de onzekerheid bovendrijven.

Gepost door: | 09-12-05

penis Waar wil deze anonieme reactie naartoe? Suggereert hier iemand een ervaring met teleurstellende afloop? En waarom benoemt men hier de "compensaties" alsof het kwalijke virussen zijn? En wat heeft dit alles met mijn blog te maken? Wie reageert, graag op z'n minst een naam!

Gepost door: de auteur | 09-12-05

Gepost door: een naam | 12-12-05

De commentaren zijn gesloten.