23-11-05

20. Gevoelige plaat

Laatst zag ik in mijn krant een paginabrede foto van het hormoon testosteron. Het zag er uit als een slecht abstract schilderij. Maar het was niet dàt wat mij verbaasde. Veeleer het feit dat zoiets als testosteron een massa heeft die je op één of andere manier kunt fotograferen. Als ik aan hormonen denk, dan roept dat veeleer iets onstoffelijks in mijn op – verkeerd! Ik weet het! – maar toch... Misschien heeft dat te maken met het feit dat ik hormonen associeer met stemmingen. Dus ik dacht meteen bij het zien van die foto: straks fotograferen ze nog emoties. Nee, ik bedoel niet een foto van een geëmotioneerd persoon, en ook niet een emotie opwekkende foto, maar een foto van een emotie in iemands kop. Eertijds, bij het prille begin van de fotografie dacht men serieus dat er van gedachten of emoties foto’s konden genomen worden. Men hield de “gevoelige plaat” tegen het voorhoofd van een persoon die heel hard aan muziek dacht en zie, daar verscheen iets dat wel enigszins op de kop van Beethoven leek! Of bij een heftig gevoel kreeg je opvallende vlekken en andere vormen als resultaat. Men stond er niet eens bij stil dat dit alles ook eenvoudigweg het gevolg kon zijn van lichaamswarmte of, godbetert, een vette plek van de huid. Op de interessante tentoonstelling “Vision-Machine”, naar aanleiding van zoveel jaar Jules Verne in Nantes, kon je dergelijke foto’s zien. En, ik zweer het, ik vond ze niet alleen mateloos boeiend maar ook griezelig “echt”. Ik ben er dan ook op een wat irrationele manier van overtuigd dat de spijt in mij op een dag paginabreed in de krant zal staan.

16:40 Gepost door William | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Volgens mij kan het morgen al. Er worden al "foto's" genomen van je hersenen, die telkens op een bepaald vlak geactiveerd worden. Zo kan je aan die hersenen zien of je blij was op het moment van de foto, of verdrietig. Als we nu "spijt" als emotie zouden kunnen isoleren en definiëren, kan daar volgens mij al een foto van genomen worden.

Gepost door: cloë | 24-11-05

wow voor zo'n foto wil ik direct "poseren"! Stel je voor zeg....

Gepost door: De auteur | 24-11-05

tekening De tekening bij dit stuk is mijn versie van wat zo'n foto zou kunnen opleveren: de rode punten zijn de pijnprikken van spijt

Gepost door: de auteur | 25-11-05

hoe anekdotisch...

Gepost door: | 25-11-05

De commentaren zijn gesloten.