22-10-05

12. Nijd

Spijt is zelfverwijt, geen zelfbeklag. Wie het heeft over de dingen zoals ze hadden kunnen zijn, roept kennelijk ergernis in de medemens op (zie sommige reacties op deze blog). En, laten we coulant zijn, zelfs al ging het nog over zelfbeklag, navelstaarderig gejeremieer, het is vreemd te moeten vaststellen dat het mensen tot nijdige opmerkingen brengt. Er is immers niet mis met zelfbeklag. We doen het allemaal, en veelvuldig. Het is wellicht de zelfherkenning die de wrevel wekt. Men ziet of hoort of leest nu eenmaal niet graag datgene wat men bij zichzelf zo vaak ontmoet. De sneer in de richting van de auteur lijkt mij dan ook als een boomerang in de nek van de afzender te belanden: wat je zegt ben je zelf! Het had veeleer een troost moeten zijn, nee, sterker nog, leedvermaak, Schadenfreude!: kijk die ongelukkige zwelgen in z’n eigen gal, daar heb ik tenminste geen last van. Maar dat is het nu juist: het treuren van de auteur over zijn lot is net wat menig lezer bij zichzelf terugvindt, en wie wil nu lezen over wat voor hem of haarzelf een bijna dagelijkse kwelling is. Ik zou het zelf ook niet doen. Daarom schrijf ik er liever over. Tot spijt van wie’t benijdt.

23:06 Gepost door William | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

wat is het ergste? Je hebt gelijk, maar ik vraag mij altijd af wat het ergste is... Spijt hebben van wat je wel hebt gedaan, of van wat je niet hebt gedaan? En spijt is ook altijd dubbel, er staat altijd iets tegenover...

Gepost door: la fille | 24-10-05

Het ergste dat is blijven doorgaan met de eeuwige jeremiade ipv de zaken aanpakken zodat je in de toekomst geen spijt meer hoeft te hebben.

Gepost door: RS | 24-10-05

het ergste Is ook alleen maar focussen op wat je jezelf al dan niet hebt aangedaan, en geen spijt hebben om dingen die je anderen hebt aangedaan (wat toch de meest voor de hand liggende vorm van spijt is).

Gepost door: | 24-10-05

de perfectie zelve... Wel RS, das waar, maar je gaat mij toch niet vertellen dat jij nergens spijt van hebt? Vind je van jezelf dat je altijd al de juiste keuzes hebt gemaakt? Nog nooit een keer gedacht van "dju, dat had ik toch beter anders gedaan!". Ik weet zéker dat het je toch al een keer overkomen is...

Gepost door: la fille | 24-10-05

RS is toch zo nobel... dat bedoelde ik dus ook met "er staat altijd iets tegenover". Leer lezen.

Gepost door: la fille | 24-10-05

interessant leuke discussie; net wat ik wou bereiken: nadenken

Gepost door: De auteur | 24-10-05

la fille Is het nog niemand opgevallen dat "la fille" wel heel erg hard in de bres springt voor "de auteur"? Bovendien lijkt ze taalkundig wel een kloon van de auteur, let maar eens op het veelvuldig gebruik van de aanhalingstekens "...", het beletselteken... en het niet zo doordeweekse gebruik van accenten op woorden, vb. zéker.

Dit stemt pas tot nadenken.

Gepost door: schijnbaar een meisje | 24-10-05

fraai Fraai detectivewerk zeg! Er moet je toch iets aan gelegen zijn om er die moeite voor te doen... Ik kan echter bevestigen dat ik ben wie ik en niemand meer of anders... wat "la fille" betreft, dat moet je de persoon zelf vragen...

Gepost door: de auteur | 24-10-05

compliment Dat ik taalkundig wel een kloon lijk van de auteur, beschouw ik als een enorm compliment! Bedankt dus! Voor de rest denk ik, wéét ik, dat de auteur wel iets anders te doen heeft, dan te zitten reageren op zijn eigen schrijfsels! En ik ben wel degelijk een meisje. Je moest eens weten wat voor één...!

Gepost door: la fille | 26-10-05

De commentaren zijn gesloten.